Nederlanders: op de top van de piramide van Maslow?

piramide van MaslowDe piramide van Maslow geeft op een uitstekende manier weer hoe we ons hebben weten te ontwikkelen als individu, maar daarnaast ook als land. Op het moment dat veel mensen zich aan de top van de piramide bevinden is het mogelijk om te spreken van een land dat zich op een uitstekende manier heeft weten te ontwikkelen. Onderaan de piramide van Maslow vinden we de primaire biologische behoeften, vervolgens de bestaanszekerheid, dan de sociale behoefte, vervolgens erkenning en uiteindelijk zelfontwikkeling. Het is uiteindelijk de kunst om uit te komen bij de top van de piramide, iets wat relatief veel Nederlanders uiteindelijk lukt.

Enkele Nederlanders aan de top

Ondanks dat we er als Nederland heel aardig in slagen om uit te komen aan de top is het niet iets dat voor iedereen is weggelegd. Het aantal Nederlanders dat vrij is van angst en zichzelf daadwerkelijk kan ontplooien om ervoor te zorgen dat hun bijdrage ook daadwerkelijk nut heeft voor anderen is niet zo groot. Het zijn vaak de ouderen en de succesvolle ondernemers die er in slagen om ervoor te zorgen dat ze de top van de piramide bereiken. Veel van de werkende Nederlanders komen er nooit aan toe en blijven altijd hangen in de fase van erkenning.

Veel Nederlanders in fase van waardering en erkenning

De fase van waardering en erkenning is sowieso een fase waar veel Nederlanders inzitten. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de basisbehoeften er over het algemeen wel zijn, maar dat we door middel van onze opleiding, ons werk of wellicht zelfs onze status proberen te zoeken naar erkenning. In Nederland doet u het goed wanneer u een goede opleiding heeft afgerond, wanneer u een goede baan heeft of u erin bent geslaagd om een groot huis te kopen. Deze zoektocht naar materiële erkenning zorgt ervoor dat veel Nederlanders vast blijven zitten in deze fase op de piramide van Maslow.

Ook Nederlanders onderaan de piramide

Daarnaast zijn er natuurlijk ook Nederlanders te vinden die niet veel verder komen dan de tweede of de derde trede op de piramide van Maslow. Zij hebben bijvoorbeeld te maken met een gevaar met betrekking tot hun bestaanszekerheid, maar vooral met de sociale behoefte. Met name veel allochtone Nederlanders vinden het lastig om deze derde fase van de piramide van Maslow op een goede manier te voltooien. Het is voor hen lastig om contact te leggen met autochtone Nederlanders en er op die manier voor te zorgen dat ze een volgende stap kunnen maken op de piramide van Maslow.
Picture: Dmitri Stalnuhhin – FotoliaGerelateerde artikelen:

Tags: , ,